DUTONE de geluidsstudio van Socia Media

Samples van Dutone opnamen

Natuurlijk wilt u wel eens horen hoe zo'n opname van Dutone klinkt. Het best kunt u daarvoor gewoon eens langkomen (bel voor een afspraak). Maar om toch een grove indruk te krijgen, kunt u hier een 'sample' downloaden (overbrengen naar uw computer).
Bedenk wel dat uw PC-luidsprekers (zelden van HiFi-kwaliteit :-) de zwakke schakel zijn bij het afspelen van deze bestanden.

Deze opnamen vertegenwoordigen de specialiteit van Dutone: 'Direct to two track'. Dit houdt in dat deze opnamen zonder multitrack gemaakt zijn. Vooraf wordt de mix bepaald: Het stereobeeld, balans, galm e.d. worden tijdens de repetities ingesteld. Via proefopnames beoordeelt de band de mix en zodra iedereen tevreden is, wordt het nummer opgenomen. De band speelt dus live in de studio en de stereomix wordt direct op de 2-spoor masterrecorder opgenomen. Zonodig kunnen in korte tijd meerdere 'takes' opgenomen worden. Naderhand bepaalt de band welke take van een nummer het best is en gebruikt wordt voor de demo of CD.
Op deze manier is het mogelijk in één dag een goede demo van 3 tot 5 nummers op te nemen. 'Klaar terwijl u speelt', echte live sound, goedkoop en toch digitale kwaliteit. En dankzij de grote besparingen op band en energie ook nog milieuvriendelijk!

Sidekickbob (2002)

Speedrock uit Haaglanden. Zang, gitaar, bas drums.
 • Download no-it-doesn-t.mp3  Netscape: houd 'Shift' ingedrukt terwijl u klikt          HELP bij downloaden
  Let op: MP3-player nodig (bijv. Winamp).
  Band: Sidekickbob; titel: No it doesn't; opname 2002 (1 min 14 sec. 1,17 Mb, 16 bit, 44,1 KHz).
  Techniek en productie: Boyd Noorda, Dutone Studio.
Een kort nummer, maar dan ook helemaal! Totaal namen we 10 nummers op in anderhalve dag (zelfs voor Dutone is dat veel). Ook het CDtje werd direct samengesteld en gebrand, klaar om te kopieëren voor de verkoop tijdens een tour. Te snelle productie? Het moet vooral live klinken was de boodschap. Dat doet het zeker.

Ten Feet Rock (1993)

Iets meer melodie, iets minder tempo. Een band uit Leiden, die helaas niet meer bestaat. Toevallig alweer zang, gitaar, bas en drums. Best lastig om zo'n kleine bezetting toch vol, vet en live te laten klinken. Oordeel zelf.
 • Download 10feet.wav                                                                  HELP bij downloaden
  Dit bestand is op elke (Windows)computer af te spelen, zonder bijzondere programma's.
  Band: (ex) Ten Feet Rock; titel: Crazy Life; opname: 1993 (27 sec. 1,2 Mb, 8 bit, 22,5 Khz).
  Techniek en productie: Boyd Noorda, Dutone Studio
  Van de jubileum CD 'De Koperen Ploert' (12½ jaar Leidse Vereniging van Popmuzikanten).

Om het bestand niet te groot te maken, hoort u slechts de laatste 27 seconden van het nummer 'Crazy Life'. Ook de kwaliteit is beperkt. Het origineel is een CD-opname (16 bit en 44,1 KHz), de sample is slechts 8 bit en 22,5 Khz. Deze kwaliteit geeft nog net een indruk, maar u mist wat hoog en het stereobeeld is matig.

White Moon (1991)

Een gezelschap uit Mongolië, dat traditionele muziek brengt.
Een eenvoudig nummer met zang en strijkinstrument (morin xuur), opgenomen met slechts 2 microfoons in een speciale stereo-opstelling. Dit is 'echte' stereo.

 • Download wh-moon.mp3  Netscape: houd 'Shift' ingedrukt terwijl u klikt          HELP bij downloaden
  Let op: MP3-player nodig (bijv. Winamp).
  Gezelschap: White Moon; titel: Xotgoidiin Unaga; opname 1991 (28 sec. 453 Kb, 16 bit, 44,1 KHz).
  Techniek en productie: Boyd Noorda, Dutone Studio.
  Verkrijgbaar op CD: PAN Records, PAN 2010CD (071-5219479).
Dit stukje muziek is in originele CD-kwaliteit, gecomprimeerd tot MP3 bestand: 28 seconden uit het stuk Xotgoidiin Unaga. Een beetje detail (met name de ruimtelijkheid) is verloren gegaan met comprimeren, maar toch is goed hoorbaar hoe natuurlijk een 'echte' stereo-opname met 2 microfoons kan klinken.

De muzikanten speelden live in de studio. Vooraf werd op een 'akoestische' manier de balans, klankbeeld en stereobeeld bepaald. Bij deze werkwijze betekent dat: schuiven met muzikanten, het microfoonpaar, gordijnen en schermen tot alles goed klinkt. Daarna kunnen er meerdere opnamen in deze bezetting gemaakt worden. Vooral muzikanten die gewend zijn 'unplugged' te spelen, kunnen zo in korte tijd een groot aantal opnamen maken van hoge kwaliteit. Bij Dutone worden op deze wijze regelmatig een CD in één werkdag geproduceerd.

Meer informatie? Een afspraak maken om eens vrijblijvend te praten en luisteren? Neem contact op!


Help bij downloaden

Na het klikken op de link kunnen er (afhankelijk van uw browser) verschillende dingen gebeuren:
 • Netscape 'denkt' soms dat de link naam het MP3-bestand een gewone pagina is en laat de inhoud zien: allerlei rare codes. Druk dan op 'Stop' en 'Back / Terug'. Klik daarna opnieuw op de link en houd daarbij de 'Shift' toets ingedrukt.
 • Vaak wordt het bestand direct binnengehaald en na verloop van tijd direct afgespeelt. Het bestand komt dan in de tijdelijke 'cache' van uw browser en wordt na verloop van tijd vanzelf weer gewist.
 • U kunt ook de keuze krijgen: 'Openen vanaf de huidige locatie' of  'Op schijf opslaan'. Kiest u 'Openen vanaf de huidige locatie', dan wordt het bestand ook na (soms al tijdens) het binnenhalen direct afgespeeld. Veiliger is echter 'opslaan' te kiezen. Vervolgens kiest u een directory (onthoudt deze). U kunt het downloaden nu goed volgen. Dreigt dit erg lang te gaan duren, breek het downloaden dan gewoon af (en probeer het eventueel opnieuw als het niet druk is op het net). Is het downloaden voltooid, dan kunt u het bestand gewoon openen: Zoek het bestand op via 'bestandsbeheer' of 'verkenner' en dubbelklik op het bestand. Vergeet niet het bestand na gebruik te wissen als u de ruimte weer vrij wilt maken.
Tijdens het downloaden kunt u eventueel iets anders gaan doen op uw computer, maar een zware taak zal het downloaden vertragen. Als u verder gaat met websurfen, wordt het downloaden natuurlijk sterk vertraagd en soms afgebroken.


Dutone menu
Socia Media menu